Op tijd je medicatie in huis; een zorg minder

Het idee om patiënten de mogelijkheid te bieden medicatie via een app te bestellen, sprak ons meteen aan.

Fanny Lauw en Dominique Verhagen zijn internist in het hiv-behandelcentrum van het MC Jan van Goyen. In samenwerking met de Koninginneapotheek is de MedicatieThuis-app ontwikkeld. Deze app toont het recente medicatieoverzicht van de patiënt en waarschuwt wanneer de medicatie bijna op is. Momenteel wordt de tevredenheid van patiënten die via deze app hun medicatie bestellen, onderzocht. De eerste geluiden zijn zeer positief: men waardeert het bestelgemak én is blij met het medicatieoverzicht.

Verhagen: “Het idee om patiënten de mogelijkheid te bieden medicatie via een app te bestellen, sprak ons meteen aan. Jan van Goyen is een klein behandelcentrum, waar we toegankelijkheid en persoonlijke zorg erg belangrijk vinden. Deze app geeft de patiënt niet alleen een beter overzicht van de medicatie, maar maakt het ook gemakkelijker om de regie in eigen hand te houden.” Lauw: “We spreken regelmatig mensen die bijna door hun medicatie heen zijn, of worden op vrijdagmiddag gebeld door een patiënt in paniek die geen hiv-pillen meer heeft. Er moet dan met spoed een nieuw recept geregeld worden. Dat is met het gebruik van deze app hopelijk verleden tijd.”

Elke zes maanden een herhaalrecept

Verhagen: “De app is bedoeld voor mensen met hiv die al langere tijd goed zijn ingesteld op medicatie. Normaal gesproken schrijven we een recept uit voor maximaal drie maanden, nu doen we dat voor zes maanden. Dit recept wordt door de apotheek in tweeën gesplitst. Ruim voordat de hiv-pillen op zijn, krijgt iemand een melding om de nieuwe medicijnen op te halen.” Lauw: “Een ander groot voordeel van de app is dat iemand inzicht krijgt in alle medicijnen die hij of zij gebruikt. Dat is zeker handig als er door meerdere artsen medicijnen worden voorgeschreven.

Coronatijd

De ervaringen van de eerste testgebruikers zijn positief: de tijdige melding om nieuwe medicijnen op te halen en het medicijnoverzicht worden erg gewaardeerd. Voor ons artsen betekent de app minder papierwerk en minder (spoed)telefoontjes. De app komt nu helemaal van pas, omdat we momenteel minder fysieke afspraken hebben dan voorheen. In het najaar worden de resultaten bekeken. Bij een positieve uitkomst zal de app verder onder de aandacht worden gebracht.”

Thuisbezorgen mogelijk

Apotheker Daan Jansen van de Koninginneapotheek: “Met de MedicatieThuis-app heb je altijd een overzicht van je medicijnen bij de hand. In de app zie je precies hoeveel herhaalrecepten er nog open staan, en word je op de hoogte gehouden van waar in het bestelproces je

medicijnaanvraag zich bevindt. Door als apotheek de regie te nemen in het aanvragen van de herhaalrecepten bij de hiv-behandelaar, proberen we zowel de mensen met hiv als de hiv-behandelaren te ontzorgen.

Corona

De MedicatieThuis-app was voor corona al in ontwikkeling, maar kwam nu extra goed van pas. Vanuit een servicegedachte zijn we ertoe overgegaan om de medicijnen nu bij iedereen thuis te bezorgen. Dat blijkt in deze coronatijd vooral fijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid of voor mensen die nu liever niet in de apotheek komen. Ook na corona zullen we deze service blijven aanbieden.

Interesse voor de MedicatieThuis-app? Aanmelden is nu al mogelijk:www.medicatie-thuis.nl

Of gebruik de Happi app waarin MedicatieThuis verwerkt zit.